5 Fakta Menarik Perlawanan Akhir FA Cup : Man City vs Man United

FA Cup

Fakta Menarik Perlawanan Akhir FA Cup 2022/2023.

Perlawanan akhir FA Cup yang paling ditunggu-tunggu oleh semua peminat bola sepak di seluruh dunia. Perlawanan akhir yang mempertemukan antara Manchester United menentang Manchester City ini akan berlangsung pada 3 Jun jam 10 Malam (waktu Malaysia).

Berikut adalah 5 fakta menarik perlawanan akhir FA Cup 2022/2023

 1. Pertemuan Pertama
  Walaupun telah banyak perlawanan yang telah dicatatkan, belum ada satupun perlawanan antara kedua pasukan besar Liga Inggeris ini dalam perlawanan akhir mana-mana piala. Ini merupakan perlawanan julung kalinya kedua pasukan bertemu dalam peringkat akhir.
 2. Manchester United Selalu Menang
  Manchester City memang satu pasukan yang kuat. Namun dalam saingan FA Cup, ianya satu yang berbeza. Dalam 9 pertembungan kedua pasukan dalam saingan FA Cup, 6 darinya telah dimenangi oleh Manchester United. Kali terakhir pertembungan mereka adalah pada 8 Jan 2012. Manchester United menang 3-2 keatas City
 3. Di Wembley, Keduanya Sama Hebat
  Sudah menjadi tradisi, perlawanan akhir bola sepak di England akan diadakan di Stadium Wembley. Dua pertemuan sebelum ini di Wembley menyaksikan kedua pasukan mencatatkan satu kemenangan.
 4. Perlawanan Akhir FA Cup Ke-12 Manchester City
  Dalam sejarah Manchester City, ini merupakan perlawanan akhir FA Cup yang ke-12 buat mereka. Mereka telah mencatatkan 6 kemenangan dan 5 kekalahan dan perlawanan terakhir mereka dalam peringkat akhir adalah pada tahun 2019 menentang Watford dan Manchester City menang 6-0.
 5. Perlawanan Akhir FA Cup Ke-21 Manchester United
  Manchester United memang satu kelab yang begitu gah sekali. Dari 21 aksi mereka dalam perlawanan akhir FA Cup, mereka telah memenangi 12 darinya. Kali terakhir mereka menjulang FA Cup ini adalah pada tahun 2016 dengan menewaskan Crystal Palace 2-1.

Malam ini semuanya akan terjawab. Mampukah Manchester United menghalang pemburuan Manchester City untuk menjulang tiga piala dalam satu musim ataupun sebaliknya. Jumpa jam 10 malam nanti.

Leave a Reply

%d bloggers like this: